Menu

Καλωσόρισμα

Θα ήθελα να καλωσορίσω όλους τους επισκέπτες του παρόντος ιστολογίου και ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο!
Αυτό το blog δημιουργήθηκε με κύριο στόχο την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την Διδασκαλία της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση. Θα βρείτε άρθρα για την Πληροφορική και την Τεχνολογία καθώς και επιλεγμένο υλικό δικό μου αλλά και άλλων συναδέλφων σχετικό με τη Διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο.
Σύμφωνα με τα παρόντα Α.Π.Σ. και Δ.Ε.Π.Π.Σ στην Πληροφορική, το παρόν υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί εκτός από το Γυμνάσιο στο Γενικό Λύκειο, στο ΕΠΑ.Λ αλλά και στο Δημοτικό με κάποιες τροποποιήσεις.
                                                   Καλή πλοήγηση!

Αρχεία ISO και πώς να τα τρέξετε

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
Ένα αρχείο ISO είναι ένας εικονικός δίσκος, ένα μεμονωμένο αρχείο το οποίο αποτελεί αντίγραφο ενός ολόκληρου CD ή DVD και που μέσα του εμπεριέχει διάφορα αρχεία και φακέλους και γενικά πράγματα απαραίτητα για την εγκατάσταση ενός προγράμματος είτε είναι κάποιο λειτουργικό είτε κάποια εφαρμογή ή κάποιο παιχνίδι που παίζεται σε υπολογιστή.
Η χρήση αρχείων ISO είναι πολύ διαδεδομένη για διάθεση λογισμικού μέσω διαδικτύου (download).
Οι πιο σημαντικοί λόγοι για τη δημιουργία ISO αρχείων είναι δύο. Ο ένας είναι να φτάσει το αρχείο ολόκληρο στον προορισμό του, αν πρόκειται κυρίως για διακίνηση μέσω διαδικτύου. Ο δεύτερος και πιο σημαντικός που αφορά boot εκτελέσεις, είναι ώστε να μπορεί ο υπολογιστής να φορτώνει πολλά προγράμματα με τη σειρά, το ένα κατόπιν του άλλου, όπως τα έχει ορίσει ο προγραμματιστής, χωρίς να χρειάζεται εμείς να βάζουμε πολλά δισκάκια, το ένα μετά το άλλο. Ειδικά βέβαια όταν πρόκειται για λειτουργικό ή επισκευαστικό πρόγραμμα τύπου live linux, όπου μέσα σε εικονικό περιβάλλον μας επιτρέπει να κάνουμε επισκευή.
Τα ISO αρχεία έχουμε την δυνατότητα να:
  • τα εγγράψουμε σε κάποιο DVD/CD,
  • τα αποσυμπιέσουμε/εξάγουμε κατευθείαν σε έναν φάκελο στον υπολογιστή μας.
Εγγραφή σε DVD ή CD
Μπορούμε να εγγράψουμε μία εικόνα ISO σε έναν οπτικό δίσκο με ένα λογισμικό εγγραφής όπως είναι το Nero (εμπορικό) ή το freeisoburner (δωρεάν) και έπειτα να χρησιμοποιήσουμε το DVD/CD που δημιουργήσαμε για να εγκαταστήσουμε το λογισμικό.
Στα Windows 7 κι έπειτα υπάρχει η δυνατότητα, χωρίς να υπάρχει εγκατεστημένο κάποιο ειδικό λογισμικό, να κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο αρχείο και να επιλέξουμε "Εγγραφή εικόνας δίσκου".

Αποσυμπίεση/εξαγωγή σε φάκελο
Αν το λειτουργικό μας σύστημα είναι Windows 8 ή 8.1, υπάρχει η δυνατότητα απλά να κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο ISO και από το μενού που εμφανίζεται να επιλέξουμε Mount.
Τα περιεχόμενα της εικόνας θα εμφανιστούν ως ένας εξωτερικός δίσκος αποθήκευσης.


Εναλλακτικά, μπορούμε να αποσυμπιέσουμε/εξάγουμε το αρχείο ISO κατευθείαν σε έναν φάκελο στον υπολογιστή μας:
  1. Κατεβάζουμε το πρόγραμμα Magic ISO ή Virtual CloneDrive (ή οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα διαχείρισης αρχείων ISO) και το εγκαθιστούμε.
  2. Κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο ISO που επιθυμούμε να αποσυμπιέσουμε και επιλέγουμε MagicISO και έπειτα Extract to…
  3. Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε το φάκελο που θέλουμε να εξάγουμε τα αρχεία και επιλέγουμε ΟΚ.
  4. Αφού ολοκληρωθεί η εξαγωγή των αρχείων πηγαίνουμε στον φάκελο που ορίσαμε και ξεκινάμε την εγκατάσταση.
Δείτε ένα σχετικό βίντεο:

Τυχαίες αναρτήσεις...