Ο 12λογος της Ασφάλειας στο Διαδίκτυο

Η χρήση του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων διευρύνεται όλο και περισσότερο καθημερινά, επιτρέποντας την είσοδο σε χιλιάδες δικτυακούς τόπους και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας που αποτελούν πηγή επικοινωνίας, γνώσης και διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους. 
Η χρήση του διαδικτύου όμως πρέπει να γίνεται σωστά.
Ακολουθεί ο 12λογος της Ασφάλειας στο Διαδίκτυο:

  1. Εξηγήστε στα παιδιά γιατί δεν πρέπει να δίνουν ποτέ τα προσωπικά στοιχεία τους (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο, φωτογραφίες, κ.λ.π.) σε ανθρώπους που έχουν γνωρίσει στο Διαδίκτυο και γιατί δεν πρέπει να συμπληρώνουν ηλεκτρονικές φόρμες, τις οποίες ζητούν ορισμένες ιστοσελίδες
  2. Εξηγήστε στα παιδιά σας γιατί δεν πρέπει να αποδέχονται αιτήματα γνωριμίας στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, twitter, κ.α.). Εάν ωστόσο έχουν κάνει γνωριμίες, εξηγήστε τους γιατί δεν πρέπει ποτέ να συναντηθούν, παρά μόνο με δική σας έγκριση και παρουσία.
  3. Μάθετε στα παιδιά να εμπιστεύονται την κρίση τους, για οτιδήποτε τα κάνει να νιώθουν «άβολα». Να θυμάστε ότι η πρόσβαση σε δίκτυα με ακατάλληλο περιεχόμενο γίνεται συχνά τυχαία, οπότε το παιδί θα πρέπει να είναι ήδη υποψιασμένο και ενημερωμένο από εσάς. Θυμηθείτε πως η φοβία για το «άγνωστο» είναι κακός σύμβουλος.
  4. Ενημερωθείτε για τους κινδύνους στο Διαδίκτυο και μετά ενημερώστε και τα παιδιά για το τι μπορεί να συναντήσουν σε χώρους ανταλλαγής απόψεων (πχ Chat rooms, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, κ.α.), καθώς και για την ύπαρξη ιστοσελίδων με ανακριβείς πληροφορίες ή ακατάλληλο περιεχόμενο. Είναι καλύτερο να μάθουν από εσάς, παρά να τα ανακαλύψουν μόνα τους!
  5. Εγκαταστήστε τον υπολογιστή των παιδιών σε δωμάτιο που υπάρχει πρόσβαση από όλα τα μέλη της οικογένειας (π.χ. στο σαλόνι), ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επίβλεψης. Είναι προτιμότερο να είσαστε παρόντες όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.
  6. Συμβουλέψτε τα παιδιά να μην ανοίγουν ποτέ μηνύματα ή σελίδες από αποστολείς που δεν γνωρίζουν, καθώς μπορεί να περιέχουν επικίνδυνους ιούς.
  7. Εξηγήστε στα παιδιά γιατί δεν πρέπει να απαντούν σε απειλητικά ή προβληματικά μηνύματα και ζητήστε τους να σας ενημερώσουν μόλις κάτι τέτοιο συμβεί.
  8. Αφιερώστε χρόνο για την εγκατάσταση και τη σωστή χρήση των ειδικών φίλτρων προστασίας.
  9. Μάθετε στα παιδιά πώς να αξιολογούν τις πληροφορίες που βρίσκουν σε έναν ιστότοπο. Αν μια ιστοσελίδα έχει ωραία εμφάνιση δεν σημαίνει ότι και το περιεχόμενό της είναι κατάλληλο. Ψάξτε και προτείνετε στα παιδιά σας ιστότοπους στους οποίους μπορούν να βρουν ενδιαφέρον περιεχόμενο και να επωφεληθούν.
  10. Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παραμένουν online για πολύ ώρα (Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία, το ανώτατο όριο μπροστά σε οθόνη τηλεόρασης και υπολογιστή είναι 2 ώρες/ ημέρα).
  11. Θέστε στα παιδιά απλούς κανόνες για τη χρήση του Διαδικτύου, τονίζοντας τις υποχρεώσεις τους στο σχολείο και ενθαρρύνοντας τις επιπλέον εξωσχολικές δραστηριότητές τους.
  12. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά δεν παίζουν online παιχνίδια, με περιεχόμενο ακατάλληλο για την ηλικία τους.