Υπολογιστές της δεκαετίας του '80

Οι υπολογιστές της δεκαετίας του 80 (home computers ή σπιτικοί υπολογιστές) ξεκίνησαν και τέλειωσαν τη ζωή τους μέσα σε emulators. Πρόκειται για προγράμματα τα οποία προσομοιώνουν έναν υπολογιστή σε λογισμικό και έτσι ο υπολογιστής «τρέχει» λειτουργεί δηλαδή εικονικά, μέσα από έναν άλλο μεγαλύτερο υπολογιστή.
Φανταστείτε σα να προσπαθούμε μέσα σε μια μικρή πισίνα να αναπαράγουμε ένα κύμα για να δούμε πως ένα πλοίο θα ισορροπήσει.
Έτσι στο χώρο των υπολογιστών, όλοι οι «μικροί» υπολογιστές φτιάχτηκαν πρώτα σε πρόγραμμα και αργότερα όπου υπήρχε χρηματοδότηση πέρασαν στην παραγωγή και από το εργοστάσιο μια μέρα βρέθηκαν σε ένα κατάστημα υπολογιστών (τότε οι υπολογιστές δεν πουλιόντουσαν στα super market!). Πολλοί από τους υπολογιστές αυτούς δεν κατάφεραν να γίνουν διάσημοι και έτσι μετά από λίγο καιρό καταργήθηκαν. Όμως η ζωή τους συνεχίζεται «εικονικά» καθώς πολλοί emulators υπάρχουν και έτσι μπορούμε να δούμε πως ήταν οι υπολογιστές αυτοί μέσα από τους σημερινούς μας υπολογιστές.

παραδείγματα δύο υπολογιστών της δεκαετίας του '80


Texas Instrument TI-99/4A


Πρόκειται για το πρώτο υπολογιστή 16bit ευρείας κατανάλωσης που κυκλοφόρησε σε χαμηλή τιμή στην Αμερική το 1981, στα 500 δολάρια ως εξέλιξη του μοντέλου TI-99/4 ο οποίος το 1979 είχε τιμή 1100 δολάρια!. Στην Ελλάδα έφτασε ένα χρόνο αργότερα σε τιμή 40 χιλιάδων δραχμών όταν στην άλλη άκρη του ατλαντικού οι παρατεταμένες ζημίες ανάγκασαν την κατασκευάστρια TEXAS INSTRUMENTS να μειώσει τη τιμή στα 99 δολάρια. Ο υπολογιστής φτιάχτηκε με τη φιλοσοφία να προσφερθεί ένα φθηνό εκπαιδευτικό εργαλείο για την εισαγωγή στο κόσμο των υπολογιστών ενώ με διάφορες επεκτάσεις μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για επαγγελματική χρήση, κάτι στο οποίο δεν πέτυχε. Αντιθέτως όμως ήταν και από τους πρώτους υπολογιστές που μπορούσαν να «μιλήσουν». Ειδικά προγράμματα και επεκτάσεις επέτρεπαν στο μικρό αυτό υπολογιστή να μιλήσει με φωνή, μάλιστα τις χρονιές εκείνες χρησιμοποιήθηκε πολύ πετυχημένα από την εκπομπή «Κόκκινοι Γίγαντες Άσπροι Νάνοι» (1982) του Διονύση Σιμόπουλου, σημερινού διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου. Το πρώτο αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή ήταν το κασετόφωνο!

Τεχνικά χαρακτηριστικά: 3MHz ταχύτητα, 16ΚΒ μνήμης, επεξεργαστής TMS 9900 της ίδιας εταιρείας, 24 γραμμές με 24 γράμματα η γραμμή, και ανάλυση 256x192 με 16 χρώματα. Παρόμοια χαρακτηριστικά είχαν τα πρώτα κινητά τηλέφωνα!

Sinclair QL

Η Sinclair ήταν ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα για το πετυχημένο της μικρό υπολογιστή σπιτιού «Sinclair ZX Spectrum» που πραγματικά έφερε την επανάσταση το 1982 πουλώντας εκατομμύρια κομμάτια στην Ευρώπη και αρκετές χιλιάδες στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Το Spectrum ήταν η πρώτη λύση οικονομικού υπολογιστή στην Ευρωπαϊκή αγορά όταν οι μεγάλες εταιρείες ξεκινούσαν δειλά δειλά να αγοράζουν τα πρώτα τους συστήματα υπολογιστών (μηχανοργάνωση). Η Sinclair προσπάθησε να μπει σε αυτό το χώρο με το Sinclair QL αλλά δεν τα κατάφερε. Στα χαρτιά ήταν ο καλύτερος (και μάλιστα από τους πρώτους 32bit) υπολογιστές της εποχής. Όμως ατυχίες στην παραγωγή του έφεραν αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και όταν τελικά κυκλοφόρησε στην αγορά τα πρώτα κομμάτια ήταν ελαττωματικά με αποτέλεσμα το προϊόν και η εταιρεία λίγο αργότερα να «σβήσει». Παρόλα αυτά δε θα πρέπει να παραλείψουμε πάρα πολλές καινοτομίες που είχε ο υπολογιστής, ήδη από το 1984 όταν κυκλοφόρησε: δίγλωσσο περιβάλλον εργασίας με πραγματική Ελληνική μετάφραση βιβλίων και προγραμμάτων που ήρθε το 1985, λειτουργικό σύστημα με «παράθυρα» που μπορούσε να τρέξει πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα, ενσωματωμένη συσκευή αποθήκευσης (δύο αναγνώστες μικροκασέτας χωρητικότητας 85KB, που ήθελαν μέχρι και 1 λεπτό για να διαβαστούν). Μια μεγάλη καινοτομία ήταν το γεγονός ότι ο υπολογιστής προσφέρονταν μαζί με σουίτα εφαρμογών γραφείου (κάτι σαν το σημερινό Microsoft Office), εφαρμογές δηλαδή επεξεργασίας κειμένου, φύλλου και βάση δεδομένων, κατασκευαστής των οποίων ήταν η PSION, η εταιρεία που αργότερα έφτιαξε το λογισμικό SYMBIAN που αποτέλεσε 20 χρόνια αργότερα και το βασικό λογισμικό των κινητών της NOKIA. Ήταν και ο πρώτος υπολογιστής του περίφημου Linus Torvalds ο οποίος αργότερα έφτιαξε το λειτουργικό σύστημα Linux το οποίο «ξεκίνησε» την open source επανάσταση!

Τεχνικά χαρακτηριστικά: 7.5MHz ταχύτητα, 128ΚΒ μνήμης, επεξεργαστής Motorola 68008 που αργότερα σε ισχυρότερη έκδοση χρησιμοποιήθηκε και στο πρώτο Macintosh, και ανάλυση 512x256 με 4 χρώματα.