Menu

Καλωσόρισμα

Θα ήθελα να καλωσορίσω όλους τους επισκέπτες του παρόντος ιστολογίου και ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο!
Αυτό το blog δημιουργήθηκε με κύριο στόχο την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την Διδασκαλία της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση. Θα βρείτε άρθρα για την Πληροφορική και την Τεχνολογία καθώς και επιλεγμένο υλικό δικό μου αλλά και άλλων συναδέλφων σχετικό με τη Διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο.
Σύμφωνα με τα παρόντα Α.Π.Σ. και Δ.Ε.Π.Π.Σ στην Πληροφορική, το παρόν υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί εκτός από το Γυμνάσιο στο Γενικό Λύκειο, στο ΕΠΑ.Λ αλλά και στο Δημοτικό με κάποιες τροποποιήσεις.
                                                   Καλή πλοήγηση!

Μηχανές Αναζήτησης

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
Το μέγεθος του Internet είναι δεδομένο ότι είναι τεράστιο και αυξάνει με εκπληκτικούς ρυθμούς. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εύρεση στοιχείων αποτελεί μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, που θα παρέμενε δύσκολη εάν δεν υπήρχαν εργαλεία όπως οι μηχανές αναζήτησης.

Τι είναι οι Μηχανές Αναζήτησης; 
Οι Μηχανές Αναζήτησης είναι εργαλεία
(εφαρμογές λογισμικού) που χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση
και ανάκτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Ο χρήστης εισάγει σε κατάλληλο πεδίο τις λέξεις-κλειδιά στις οποίες θα βασιστεί η αναζήτηση και η μηχανή επιστρέφει για κάθε ιστοσελίδα που αντιστοιχεί στις λέξεις-κλειδιά:
  • τον τίτλο της ιστοσελίδας,
  • μια μικρή περιγραφή της ή το περιεχόμενό της κοντά στις λέξεις-κλειδιά,
  • την τοποθεσία της ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο,

ενώ κάποιες μηχανές επιστρέφουν και το μέγεθός της και την ημερομηνία αποθήκευσής της.

Σε περίπτωση που η μηχανή αναζήτησης εντοπίσει μεγάλο αριθμό ιστοσελίδων, αυτές κατανέμονται σε περισσότερες της μίας σελίδες αποτελεσμάτων. Κάθε σελίδα αποτελεσμάτων περιλαμβάνει συνήθως 10 ιστοσελίδες, ενώ το πώς γίνεται η οργάνωση των αποτελεσμάτων (ποια ιστοσελίδα θα είναι η πρώτη, η δεύτερη κ.ο.κ.) διαφέρει από μηχανή σε μηχανή.

Η απλούστερη αναζήτηση στοιχείων γίνεται με τις λέξεις-κλειδιά.  Όλες οι μηχανές αναζήτησης παρέχουν ένα πλαίσιο στο οποίο συμπληρώνουμε τη λέξη ή τη φράση που αναζητάμε. Πατώντας το πλήκτρο ΕΝΤΕR ξεκινά η αναζήτηση. Μετά από λίγο τα αποτελέσματα της αναζήτησης εμφανίζονται. Πρέπει να προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε πραγματικές λέξεις-κλειδιά, διαφορετικά ο αριθμός των αποτελεσμάτων θα είναι τεράστιος.
Οι μηχανές αναζήτησης διαθέτουν εξελιγμένες τεχνικές, οι οποίες μας επιτρέπουν να θέσουμε κάποιους περιορισμούς στις αναζητήσεις μας. Δίπλα στο πλαίσιο κειμένου παρατηρούμε την επιλογή "Σύνθετη αναζήτηση"-"Advance Search". Ένα κλικ στο link μας οδηγεί σε νέο παράθυρο επιλογών. Εδώ μπορούμε να ορίσουμε επιπρόσθετες πληροφορίες στην αναζήτηση ώστε να είναι πιο ακριβείς οι πληροφορίες που θα πάρουμε.
Βασικά σύμβολα: +,  -,  " ",   *.
  • + : Όσες λέξεις ή φράσεις έχουν μπροστά αυτό το σύμβολο πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις σελίδες που αναζητούνται.
  •   : Όσες λέξεις ή φράσεις έχουν μπροστά αυτό το σύμβολο δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις σελίδες που αναζητούνται.
  • " "  : Τα εισαγωγικά ορίζουν μία φράση. Οι λέξεις που περικλείονται στα εισαγωγικά πρέπει να εμφανίζονται με την ίδια ακριβώς σειρά στις σελίδες.
  • *  : Όπου τοποθετείται το σημείο μπαλαντέρ * (π.χ. Πληρ*) δηλώνει στη μηχανή αναζήτησης ότι αντικαθιστά οποιαδήποτε γράμματα.

Λογικοί τελεστές  AND( + ) OR( | ) NOT( - )
λογικός τελεστής Οκαι ο χαρακτήρας * μεγαλώνουν πολύ το εύρος των αναζητήσεων και το πλήθος των αποτελεσμάτων. Αντίθετα το AND και το NOT μειώνουν τα αποτελέσματα. Οι λογικοί αυτοί τελεστές χρησιμοποιούνται μόνο στην προηγμένη αναζήτηση (advanced search).

Δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης:
Ελληνικές μηχανές αναζήτησης:

Τυχαίες αναρτήσεις...