Menu

Καλωσόρισμα

Θα ήθελα να καλωσορίσω όλους τους επισκέπτες του παρόντος ιστολογίου και ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο!
Αυτό το blog δημιουργήθηκε με κύριο στόχο την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την Διδασκαλία της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση. Θα βρείτε άρθρα για την Πληροφορική και την Τεχνολογία καθώς και επιλεγμένο υλικό δικό μου αλλά και άλλων συναδέλφων σχετικό με τη Διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο.
Σύμφωνα με τα παρόντα Α.Π.Σ. και Δ.Ε.Π.Π.Σ στην Πληροφορική, το παρόν υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί εκτός από το Γυμνάσιο στο Γενικό Λύκειο, στο ΕΠΑ.Λ αλλά και στο Δημοτικό με κάποιες τροποποιήσεις.
                                                   Καλή πλοήγηση!

4 τρόποι για να ενσωματωθούν τα social media στην τάξη!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
Είναι πραγματικότητα ότι οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (SNS) υιοθετούνται ολοένα και περισσότερο από διάφορους χρήστες, η πλειοψηφία των οποίων είναι μαθητές. Οι τελευταίοι μάλιστα αφιερώνουν πολύ χρόνο σε δραστηριότητες στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα όπως για παράδειγμα το facebook, τα οποία πλέον έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους.
Το γεγονός αυτό όχι μόνο δεν πρέπει να το παραβλέψουμε, αλλά θα πρέπει να το θεωρήσουμε και ως έναν από τους βασικότερους λόγους που θα μπορούσαν οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης να χρησιμοποιηθούν στην παιδαγωγική διαδικασία και να πάρουν εκπαιδευτικές επεκτάσεις. Τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα μπορούν να παρέχουν πολλά υποσχόμενους επίσημους και ανεπίσημους τρόπους μάθησης συμπληρωματικούς της σχολικής εμπειρίας. Έρευνες, μερικές από τις οποίες θα παρουσιάσουμε και σε αυτό το κεφάλαιο, έχουν δείξει ότι τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να υποστηρίζουν τις παιδαγωγικές δραστηριότητες και αυτό γιατί συντελούν στην αλληλεπίδραση, στην συνεργασία, στην ενεργή συμμετοχή, στο διαμοιρασμό πόρων και πληροφοριών καθώς επίσης και στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης.

Twitter
Το Twitter είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακαλύψετε γεγονότα και ειδήσεις, καθώς και να
συγκεντρώσετε ενδιαφέρουσες ιδέες από συναρπαστικούς ανθρώπους.O εκπαιδευτικός και οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν ένα λογαριασμό και να καθορίσουν μια ομάδα «ειδικών» για να ακολουθήσουν. Αν είστε λ.χ. φιλόλογος, υπάρχουν συγγραφείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Επιπλέον, γιατί να μην αφήσετε τους μαθητές «τιτιβίζουν» ζωντανά στην τάξη; Κάθε εβδομάδα, διαλέξτε ένα διαφορετικό μαθητή να είναι ο γραμματέας. Η ευθύνη του είναι να τουιτάρει σημαντικά γεγονότα και ιδέες που τέθηκαν στην τάξη. Αυτή η χρήση του Twitter έχει δύο πλεονεκτήματα: διδάσκει στους μαθητές την ομορφιά της συντομίας και καταγράφει όσα έχουν μάθει στην τάξη.

Pinterest
Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τις εικόνες. Μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα δραστηριότητα για την ενθάρρυνση της κριτικής σκέψης είναι μία που ωθεί τους μαθητές να δουν μια εικόνα και στη συνέχεια να γράψουν από κάτω, πολύ απλά σε δύο φράσεις ή λιγότερο, αυτό που πιστεύουν ότι συμβαίνει στην φωτογραφία.

Tumblr
Ένα blog είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε στους μαθητές ερωτήσεις, για τις επερχόμενες εξετάσεις.

Facebook

Σε μια σελίδα στο Facebook για την τάξη, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνουν τους μαθητές και τους γονείς σχετικά με αναθέσεις εργασίας και να λύνουν απορίες.

Τυχαίες αναρτήσεις...