Menu

Καλωσόρισμα

Θα ήθελα να καλωσορίσω όλους τους επισκέπτες του παρόντος ιστολογίου και ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο!
Αυτό το blog δημιουργήθηκε με κύριο στόχο την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την Διδασκαλία της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση. Θα βρείτε άρθρα για την Πληροφορική και την Τεχνολογία καθώς και επιλεγμένο υλικό δικό μου αλλά και άλλων συναδέλφων σχετικό με τη Διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο.
Σύμφωνα με τα παρόντα Α.Π.Σ. και Δ.Ε.Π.Π.Σ στην Πληροφορική, το παρόν υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί εκτός από το Γυμνάσιο στο Γενικό Λύκειο, στο ΕΠΑ.Λ αλλά και στο Δημοτικό με κάποιες τροποποιήσεις.
                                                   Καλή πλοήγηση!

Δημιουργήστε εννοιολογικούς χάρτες με το CmapTools

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
Το CmapTools είναι μία εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να κατασκευάσουν εννοιολογικούς χάρτες στον προσωπικό υπολογιστή τους, να τους μοιράσουν σε διακομιστές (CmapServers) οπουδήποτε στο Διαδίκτυο, να συνδέσουν τους Cmaps τους με άλλους Cmaps, να δημιουργήσουν  αυτόματα ιστοσελίδες των εννοιολογικών χαρτών και τους servers, να επεξεργαστούν τους χάρτες συγχρόνως με άλλους
χρήστες του Διαδικτύου, και να αναζητήσουν στο διαδίκτυο  πληροφορίες σχετικά με έναν εννοιολογικό χάρτη.

Για να το κατεβάζετε μεταφερθείτε στον ιστότοπο του CmapTools:  http://cmap.ihmc.us/
Κάντε κλικ στο download και στη επόμενη οθόνη που εμφανίζεται συμπληρώστε τα πεδία που σας ζητούνται. Στο τέλος πατήστε submit
Το εγκαθιστάτε στον υπολογιστή σας ακολουθώντας τις οδηγίες που εμφανίζονται.
Όταν ανοίξτε το πρόγραμμα, αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, από την καρτέλα που εμφανίζεται αριστερά επιλέξτε  edit/preferences και διαλέξτε ελληνικά .

Βασικές οδηγίες δημιουργίας χάρτη εννοιών:

Στην κεντρική καρτέλα κάντε διπλό κλικ μέσα για να δημιουργηθεί ο πρώτος δεσμός (κόμβος-έννοια).
Κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού πάνω στο πλαίσιο με τα βελάκια σύρτε το βέλος και κάντε μια σύνδεση. Έπειτα κάντε κλικ σε οποιοδήποτε κενό σημείο για να φύγουν τα βελάκια από το σύνδεσμο.  άντε διπλό κλικ μέσα σε κάθε κόμβο ή σύνδεση για να γράψετε κείμενο. Για να μορφοποιήσετε το κείμενο που γράφετε από το μενού επιλέξτε Μορφή → Στυλ. Από την καρτέλα μορφοποίησης επιλέγετε είδος γραμματοσειράς, χρώμα, στοίχιση. Από την καρτέλα μορφοποίησης αν επιλέξτε Γραμμή μπορείτε να επιλέξετε χρώμα , στυλ, κατεύθυνση κλπ. σύνδεσης. Για να τα μορφοποιήσετε τους κόμβους και τους συνδέσμους στους οποίους γράφετε, επιλέγετε Επεξεργασία → «Επιλογή συνδέσεων.
Επιλέγονται όλα και τα μορφοποιείτε από το «Στυλ» και την επιλογή «Αντικείμενο». Εδώ κυρίως χρησιμοποιούμε το «χρώμα» και το «σχήμα».
Για να μορφοποιήσετε τους συνδέσμους από το μενού επιλέξτε «Επεξεργασία» και «Επιλογή συνδετικών φράσεων». Επιλέγονται όλα και τα μορφοποιείτε από το «Στυλ» και την επιλογή «Αντικείμενο»

Το αρχείο που δημιουργήσατε αποθηκεύεται  σε μορφή .cmap. Το πρόγραμμα, όμως, έχει μια πολύ μεγάλη ευελιξία στην εξαγωγή των εννοιολογικών χαρτών και σε άλλες διαμορφώσεις, όπως εικόνα jpg, αρχείο pdfPostscriptXMLScalable vector format κλπ
  • Οδηγός χρήσης του CmapTools
Δείτε ένα εννοιολογικό χάρτη για την Κύρια Μνήμη του Υπολογιστή:



Τυχαίες αναρτήσεις...