Menu

Καλωσόρισμα

Θα ήθελα να καλωσορίσω όλους τους επισκέπτες του παρόντος ιστολογίου και ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο!
Αυτό το blog δημιουργήθηκε με κύριο στόχο την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την Διδασκαλία της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση. Θα βρείτε άρθρα για την Πληροφορική και την Τεχνολογία καθώς και επιλεγμένο υλικό δικό μου αλλά και άλλων συναδέλφων σχετικό με τη Διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο.
Σύμφωνα με τα παρόντα Α.Π.Σ. και Δ.Ε.Π.Π.Σ στην Πληροφορική, το παρόν υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί εκτός από το Γυμνάσιο στο Γενικό Λύκειο, στο ΕΠΑ.Λ αλλά και στο Δημοτικό με κάποιες τροποποιήσεις.
                                                   Καλή πλοήγηση!

Κεφάλαιο 1: Ψηφιακός κόσμος

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
 (2 Διδακτικές ώρες)
Το μάθημα αυτό υλοποιείται σε 2 διδακτικές ώρες. Στην 1η διδακτική ώρα εξηγούμε τις έννοιες Αναλογικό-Ψηφιακό και τον λόγο για τον οποίο ο υπολογιστής είναι ψηφιακή συσκευή. Τη 2η διδακτική ώρα εξηγούμε τί είναι η κωδικοποίηση, ο κώδικας ASCII, και πως γίνεται η αναπαράσταση των εικόνων στον υπολογιστή.

Μετά το τέλος της διδακτικής διαδικασίας οι μαθητές πρέπει να είναι σε θέση:

  • Να κατανοήσουν την έννοια «ψηφιακός κόσμος»
  • Να διακρίνουν με βάση τις αρχές λειτουργίας της, πότε μια συσκευή είναι ψηφιακή και πότε αναλογική
  • Να αναλύουν γιατί ο υπολογιστής είναι μια ψηφιακή συσκευή
  • Να κατανοήσουν την έννοια του δυαδικού συστήματος, τις έννοιες Βit και Byte και να τις συσχετίζουν,
  • Να κωδικοποιούν διάφορα σύμβολα, χρησιμοποιώντας τον κώδικα ASCII
  • Να περιγράφουν πως αναπαρίστανται οι αριθμοί και οι χαρακτήρες σε δυαδική μορφή στον υπολογιστή
  • Να ονομάζουν τα πολλαπλάσια του BYTE 
  • Να είναι ικανοί να μετατρέψουν μια μονάδα σε μία άλλη (Β, ΚΒ, ΜΒ, GB, TB)
  • Να αναγνωρίζουν ότι όλα τα δεδομένα σε οποιαδήποτε μορφή, αναπαρίστανται, γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας και αποθηκεύονται στον υπολογιστή σε δυαδική μορφή
  • Να ονομάζουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αποθήκευσης σε αναλογική και ψηφιακή μορφή


Βιντεομάθημα:


Το παρακάτω βίντεο μας εξηγεί τι είναι οι δυαδικοί αριθμοί και γιατί τους χρειάζονται οι υπολογιστές μας...


Κωδικοποίηση των Πληροφοριών:


Χωρητικότητα του Υπολογιστή:

Πως δημιουργείται, αποστέλλεται και αναπαράγεται η πληροφορία στα δίκτυα οπτικοποποιημένη. Ένα πάρα πολύ καλό video για να καταλάβουμε τον ψηφιακό κόσμο. (Το video είναι στα Αγγλικά)


Δραστηριότητες από το εμπλουτισμένο Βιβλίο της Πληροφορικής:


(Από τον κ.  Αθανάσιο Ι. Τσαγκατάκη καθηγητή στο 2ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου)

-Σταυρόλεξο (on line)

-Quiz: Βασικές Έννοιες – Αναπαράσταση δεδομένων (Πατήστε δεξί κλικ στο αρχείο που θα βρείτε και κατεβάστε το στον υπολογιστή σας).

-Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα: http://www.ascii.ca/cp737.htm όπου παρουσιάζει έναν πίνακα ASCII ο οποίος περιέχει χαρακτήρες του Λατινικού και του Ελληνικού αλφάβητου καθώς και διάφορα άλλα σύμβολα όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν το πίνακα για να κάνετε εξάσκηση μετατρέποντας αριθμούς, λέξεις ή ακόμα και φράσεις από το Δεκαδικό στο Δυαδικό σύστημα με τη βοήθεια κάποιου μετατροπέα (π.χ. http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/5222 )
Διαδικτυακά Δυαδικά παιχνίδια:

Ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους και... παίξτε μετατρέποντας αριθμούς από το δεκαδικό στο δυαδικό σύστημα αρίθμησης και αντίστροφα.

-MINIONS:

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ξεκινήσει το παιχνίδι μετατροπών με τη βοήθεια των Minions 












-BINARY BLITZ:

Οδηγίες:

Σε αυτό το παιχνίδι σου δίνεται η δυαδική μορφή ενός αριθμού και εσύ πρέπει να βρεις ποιος αριθμός είναι στο δεκαδικό σύστημα και το αντίστροφο.
Έναρξη Παιχνιδιού εδώ.

-BINARY BONANZA:

Οδηγίες:

Σε αυτό το παιχνίδι σύρετε και μετακινήστε δυαδικά ψηφία φτιάχνοντας τριάδες, τετράδες για να ταιριάξετε τους αριθμούς στα δεξιά. Αντιστοιχίσετε όλους τους αριθμούς για να ολοκληρώσετε το κάθε επίπεδο.
Έναρξη Παιχνιδιού εδώ.

- Η γνωστή εταιρεία CISCO έχει φτιάξει ένα ωραίο online παιχνίδι, το Cisco Binary Game με το οποίο μπορεί κάποιος να μάθει πως να μετατρέπει έναν αριθμό τόσο από το δυαδικό στο δεκαδικό σύστημα όσο και από το δεκαδικό στο δυαδικό σύστημα.
Ο παίκτης πρέπει είτε να διαλέξει τον σωστό δυαδικό αριθμό είτε να πληκτρολογήσει τον αντίστοιχο δεκαδικό αριθμό. Το παιχνίδι βοηθάει τους παίκτες αφού κάτω και πάνω από κάθε δυαδικό ψηφίο υπάρχει η αξία του ψηφίου αυτού στο δεκαδικό σύστημα αρίθμησης (π.χ. κάτω από το τέταρτο δυαδικό ψηφίο από τα δεξιά υπάρχει ο δεκαδικός αριθμός οκτώ). Το παιχνίδι περιλαμβάνει διάφορα επίπεδα δυσκολίας ενώ ολοκληρώνεται όταν η πίστα γεμίσει με ανολοκλήρωτες γραμμές.
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ξεκινήσετε...

  • Άλλο ένα χρήσιμο παιχνίδι για εξάσκηση στο δυαδικό σύστημα είναι το Binary Fun. Θεωρείται μάλλον λίγο πιο δύσκολο από προηγούμενο. 
Ο παίκτης σε κάθε γύρο του παιχνιδιού, και μέσα σε καθορισμένα χρονικά πλαίσια, καλείται να μετατρέψει έναν δεκαδικό αριθμό στον αντίστοιχο δυαδικό. Για τη βοήθεια του χρήστη εμφανίζεται ο δεκαδικός αριθμός που αντιστοιχεί στα δυαδικά ψηφία που έχουν πατηθεί μέχρι εκείνο το σημείο. Σύμφωνα με το δημιουργό αν καταφέρετε να φτάσετε στο επίπεδο 28 σημαίνει ότι είστε σε πολύ καλό επίπεδο.
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ξεκινήσετε...



Τυχαίες αναρτήσεις...