Menu

Καλωσόρισμα

Θα ήθελα να καλωσορίσω όλους τους επισκέπτες του παρόντος ιστολογίου και ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο!
Αυτό το blog δημιουργήθηκε με κύριο στόχο την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την Διδασκαλία της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση. Θα βρείτε άρθρα για την Πληροφορική και την Τεχνολογία καθώς και επιλεγμένο υλικό δικό μου αλλά και άλλων συναδέλφων σχετικό με τη Διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο.
Σύμφωνα με τα παρόντα Α.Π.Σ. και Δ.Ε.Π.Π.Σ στην Πληροφορική, το παρόν υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί εκτός από το Γυμνάσιο στο Γενικό Λύκειο, στο ΕΠΑ.Λ αλλά και στο Δημοτικό με κάποιες τροποποιήσεις.
                                                   Καλή πλοήγηση!

Το κινούμενο σχέδιο (Animation)

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
To animation ή σχεδιοκίνηση ή κινούμενο σχέδιο είναι ουσιαστικά η προβολή, με μεγάλη ταχύτητα, ζωγραφιών ή σχεδίων που διαφέρουν λίγο μεταξύ τους.
Στο μάτι μας δημιουργείται η αίσθηση ότι αυτό που βλέπουμε κινείται. Όμως απλά βλέπουμε ακίνητες εικόνες που εναλλάσσονται με μεγάλη ταχύτητα.

Συνήθως στις ταινίες κινουμένων σχεδίων οι εικόνες εναλλάσσονται  με ταχύτητα 25 εικόνες το δευτερόλεπτο.
Άρα για μια μικρή ταινία του ενός λεπτού (60 δευτερόλεπτα)  χρειάζονται: 60*25=1500  ζωγραφιές!

Ο Ρονάλντο σουτάρει...


Η δημιουργία των ταινιών αυτών βασίζεται, όπως ο κινηματογράφος, στο μεταίσθημα (Όρος που χρησιμοποιήθηκε για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο συναίσθημα).
Αρχικά οι σκηνές της ταινίας ζωγραφίζονται ξεχωριστά η καθεμία.
Για να δημιουργηθεί ένα κινούμενο σχέδιο, τα αρχικά σκίτσα ζωγραφίζονται σε διάφανες επιφάνειες και μετά ζωγραφίζονται.

Μια μικρή ταινία κινουμένων σχεδίων…


Σήμερα, τα σχέδια των δημιουργών και τα φόντα σαρώνονται ή ζωγραφίζονται απευθείας σε ένα υπολογιστικό σύστημα. Χρησιμοποιούνται διάφορα λογισμικά προγραμμάτων για τον χρωματισμό των σχεδίων και για την προσομοίωση των κινήσεων και των εφέ στην κάμερα.
Η πιο γνωστή τεχνική animation στην εποχή μας είναι το τρισδιάστατο ψηφιακό που παράγεται στον υπολογιστή, αφού αυτό προωθείται από τον κινηματογράφο και με γρήγορους ρυθμούς εισέρχεται και στην τηλεόραση. Το δισδιάστατο, παραδοσιακό, σχεδιαστικό animation εξακολουθεί να μαγεύει το κοινό, αλλά ενδεχομένως κάποτε να υποβαθμίζεται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Το 2D animation είναι επίπεδο καθώς χρησιμοποιεί τον οριζόντιο άξονα x και τις κατακόρυφες διαστάσεις του άξονα y και όταν γυρίζει, γίνεται γραμμή. Το 3D χρησιμοποιεί τον άξονα z βάθους. Οι καλλιτέχνες 2D animation δημιουργούν πλαίσια για να ορίσουν μια ακολουθία που στη συνέχεια μετακινούνται με διαφορετικές ταχύτητες για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση της κίνησης. 3D ή τρισδιάστατη κινούμενη εικόνα έχει μεγαλύτερο βάθος και είναι πιο ρεαλιστική.

Αρχαία Αθήνα...

Τυχαίες αναρτήσεις...