Menu

Καλωσόρισμα

Θα ήθελα να καλωσορίσω όλους τους επισκέπτες του παρόντος ιστολογίου και ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο!
Αυτό το blog δημιουργήθηκε με κύριο στόχο την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την Διδασκαλία της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση. Θα βρείτε άρθρα για την Πληροφορική και την Τεχνολογία καθώς και επιλεγμένο υλικό δικό μου αλλά και άλλων συναδέλφων σχετικό με τη Διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο.
Σύμφωνα με τα παρόντα Α.Π.Σ. και Δ.Ε.Π.Π.Σ στην Πληροφορική, το παρόν υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί εκτός από το Γυμνάσιο στο Γενικό Λύκειο, στο ΕΠΑ.Λ αλλά και στο Δημοτικό με κάποιες τροποποιήσεις.
                                                   Καλή πλοήγηση!

Tagxedo μια web 2.0 εφαρμογή για τη δημιουργία σύννεφου λέξεων

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
Όταν λέμε «σύννεφο λέξεων» (word cloud) ή «σύννεφο ετικετών» (tag cloud) εννοούμε μια «εικόνα» με όλες τις λέξεις κάποιου κειμένου, κάποιας ιστοσελίδας ή όλες τις ετικέτες. Το χαρακτηριστικό είναι, πως το μέγεθος κάθε λέξης στο σύννεφο εξαρτάται από τον αριθμό εμφάνισης της λέξης αυτής  στην αρχική πηγή. Έτσι οι λέξεις που περιέχονται πολλές φορές εμφανίζονται μεγάλες  και στη συνέχεια οι υπόλοιπες όλο και πιο μικρές.
Με μια ματιά μπορούμε να δούμε επομένως την κύρια ιδέα, το θέμα της σελίδας. Ή αν πρόκειται για εργασίες μαθητών μας,
Επιπλέον μπορούμε να δούμε ποιες λέξεις χρησιμοποιούν πιο πολύ. Ή μπορούμε να τροποποιήσουμε κάποιο κείμενο για να παρουσιάσουμε τις ιδέες που θέλουμε. Αυτή η οπτικοποίηση της συχνότητας εμφάνισης κάποιας λέξης μας δίνει εύκολα και ευχάριστα πληροφορίες που δύσκολα θα παίρναμε τόσο γρήγορα με άλλον τρόπο ανάλυσης.
Υπάρχουν πολλοί και εύκολοι τρόποι για να φτιάξετε «σύννεφα λέξεων». 
Ένα Web  2.0 διαδεδομένο εργαλείο είναι το Tagxedo.  Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να δημιουργούν σύννεφα λέξεων πολύ γρήγορα και εύκολα. Η διαδικασία που ακολουθεί ο χρήστης είναι πολύ απλή!
1. Ο χρήστης πατάει Load και ανεβάζει ένα αρχείο με κείμενο ή γράφει τις λέξεις που θέλει να περιέχει το σύννεφο λέξεων.
2. Ο χρήστης επεξεργάζεται τα χρώματα, το φόντο, τον προσανατολισμό και το σχήμα του συννέφου
3. Ο χρήστης πατάει Save/Share και του δίνεται η δυνατότητα να αποθηκεύσει το αρχείο ως εικόνα είτε να το μοιραστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.



Παρακάτω θα βρείτε ένα οδηγό χρήσης του Tagxedo:


Οδηγός χρήσης του Tagxedo. Tagxedo : web 2.0 εφαρμογή για τη δημιουργία σύννεφου λέξεων from Vasilis Drimtzias

Οδηγίες για την δημιουργία σύννεφου λέξεων στο tagxedo (free on-line)

Τυχαίες αναρτήσεις...