Menu

Καλωσόρισμα

Θα ήθελα να καλωσορίσω όλους τους επισκέπτες του παρόντος ιστολογίου και ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο!
Αυτό το blog δημιουργήθηκε με κύριο στόχο την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την Διδασκαλία της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση. Θα βρείτε άρθρα για την Πληροφορική και την Τεχνολογία καθώς και επιλεγμένο υλικό δικό μου αλλά και άλλων συναδέλφων σχετικό με τη Διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο.
Σύμφωνα με τα παρόντα Α.Π.Σ. και Δ.Ε.Π.Π.Σ στην Πληροφορική, το παρόν υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί εκτός από το Γυμνάσιο στο Γενικό Λύκειο, στο ΕΠΑ.Λ αλλά και στο Δημοτικό με κάποιες τροποποιήσεις.
                                                   Καλή πλοήγηση!

Τι είναι το τείχος προστασίας (firewall);

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
Η ονομασία τείχος προστασίας (firewall) προήλθε από τους ειδικούς τοίχους, οι οποίοι ήταν σχεδιασμένοι για να περιορίσουν μια φωτιά σε περίπτωση εκδήλωσής της και να μην την αφήσουν να επεκταθεί και στο υπόλοιπο κτήριο. Αργότερα, firewall ονομάστηκαν μεταλλικές πλάκες σε αυτοκίνητα και αεροπλάνα, σκοπός των οποίων ήταν να διαχωρίσουν το χώρο των επιβατών από τη μηχανή. Με την έλευση του Internet,
ο όρος firewall εισήλθε μεταφορικά και στον χώρο των υπολογιστών.
Το firewall μπορεί να είναι ένα μηχάνημα (συσκευή) ή και ένα πρόγραμμα (εφαρμογή) υπολογιστή, το οποίο χρησιμοποιείται για να επιβάλλει συγκεκριμένους κανόνες επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα σε δύο δίκτυα υπολογιστών. Το firewall παρεμβάλλεται ανάμεσα σε δύο διαφορετικά δίκτυα υπολογιστών και φιλτράρει τα διακινούμενα πακέτα πληροφοριών. Το firewall κατά τη λειτουργία του (φιλτράρισμα) λαμβάνει υπόψη του ένα σύνολο από κανόνες (κριτήρια) που ορίζονται από τον χρήστη (διαχειριστή του firewall) και με βάση αυτούς τους κανόνες επιτρέπει ή απορρίπτει την κυκλοφορία (διακίνηση) των δεδομένων ανάμεσα στα δύο δίκτυα υπολογιστών.
Το τείχος προστασίας εμποδίζει εισβολείς ή λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας (όπως ιούς τύπου worm) να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας μέσω δικτύου ή του Internet. Εμποδίζει επίσης τον υπολογιστή σας να στείλει λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας σε άλλους υπολογιστές. Ελέγχει δηλαδή την κίνηση από και προς τον υπολογιστή στο δίκτυο που βρίσκετε συνδεδεμένος καθώς και στο internet. Μέσω των ρυθμίσεων, μπορείτε να επιλέξετε ποια προγράμματα θα δίνεται το δικαίωμα να επικοινωνούν με τον “έξω κόσμο” και ποια όχι.
Το firewall δεν είναι το ίδιο με το πρόγραμμα προστασίας από ιούς όπως πολλοί μπερδεύουν. Για την προστασία του υπολογιστή σας, χρειάζεστε τείχος προστασίας και πρόγραμμα προστασίας από ιούς και από λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας. Πολλά routers που έχουμε για να συνδεόμαστε στο internet έχουν ενσωματωμένο firewall οπότε όλοι οι υπολογιστές που είναι συνδεμένοι σε αυτό, προστατεύονται.
Επίσης και πολλά antivirus έχουν ένα τέτοιο παρέχοντας στην ουσία επιπλέον προστασία.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ενδεικτικά κάποια firewalls:

Τυχαίες αναρτήσεις...