Menu

Καλωσόρισμα

Θα ήθελα να καλωσορίσω όλους τους επισκέπτες του παρόντος ιστολογίου και ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο!
Αυτό το blog δημιουργήθηκε με κύριο στόχο την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την Διδασκαλία της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση. Θα βρείτε άρθρα για την Πληροφορική και την Τεχνολογία καθώς και επιλεγμένο υλικό δικό μου αλλά και άλλων συναδέλφων σχετικό με τη Διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο.
Σύμφωνα με τα παρόντα Α.Π.Σ. και Δ.Ε.Π.Π.Σ στην Πληροφορική, το παρόν υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί εκτός από το Γυμνάσιο στο Γενικό Λύκειο, στο ΕΠΑ.Λ αλλά και στο Δημοτικό με κάποιες τροποποιήσεις.
                                                   Καλή πλοήγηση!

Μαθαίνουμε προγραμματισμό με το Minecraft

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
Το Minecraft είναι βιντεοπαιχνίδι sandbox που δημιουργήθηκε αρχικά από τον Σουηδό προγραμματιστή Markus "Notch" Persson και αργότερα αναπτύχθηκε και δημοσιεύθηκε από την Mojang.
Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του ανήκουν πλέον στη Microsoft, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα video games σήμερα, ενώ έχει αγαπηθεί τόσο από μικρότερους σε ηλικία gamers, όσο και από ενήλικες.
Η εταιρεία, θέλοντας να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τον προγραμματισμό με διασκεδαστικό τρόπο, αποφάσισε πριν από περίπου δύο χρόνια να χρησιμοποιήσει πειραματικά το παιχνίδι ως εκπαιδευτικό μέσο.
Η συγκεκριμένη εκδοχή του Minecraft μπορεί να τρέξει online μέσα από κάποιο browser και αποτελείται από μικρής διάρκειας γρίφους, τους οποίους οι μικροί προγραμματιστές καλούνται να λύσουν, αλληλεπιδρώντας με το περιβάλλον και κινώντας τους χαρακτήρες τους. Για να γίνει όμως αυτό, χρησιμοποιούνται απλοί αλγόριθμοι, που ο χρήστης συνθέτει κάνοντας drag and drop τις διάφορες εντολές στο κατάλληλο πεδίο.
Στο Minecraft Adventurer τα παιδιά από 6 ετών καλούνται να οδηγήσουν έναν από τους δύο ήρωες, τον Άλεξ ή τον Στηβ σε έναν προσομοιωμένο κόσμο του Minecraft και να τον καθοδηγήσουν σωστά ώστε να λύσει 14 παζλ, όχι όμως σκάβοντας, αλλά δίνοντας εντολές. Το code.org βασίζεται στην χρήση μπλοκ εντολών που απαλλάσσουν τα παιδιά από την ανάγκη να γράψουν εντολές προγραμματισμού, εντούτοις μπορούν να δουν τον κώδικα Javascript που αντιστοιχεί σε κάθε μπλοκ.
Η Microsoft διέθεσε δωρεάν το Minecraft Designer, ένα ακόμα tutorial προγραμματισμού που βασίζεται στο δημοφιλές video game. Σε αυτό εισάγονται ακόμα πιο εξειδικευμένες έννοιες, μέθοδοι και εντολές, όπως είναι -για παράδειγμα- οι βρόγχοι επανάληψης.
Τα παιχνίδια είναι εξαιρετικά ευχάριστα και δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες που μπορούν να ασχοληθούν μαζί τους.

  • Μπορείτε να δοκιμάσετε και τα δύο tutorials κάνοντας κλικ εδώ.
  • Μπορείτε να βρείτε ένα wiki για πληροφορίες σχετικές με το Minecraft κάνοντας κλικ εδώ.




Τυχαίες αναρτήσεις...