Menu

Καλωσόρισμα

Θα ήθελα να καλωσορίσω όλους τους επισκέπτες του παρόντος ιστολογίου και ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο!
Αυτό το blog δημιουργήθηκε με κύριο στόχο την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την Διδασκαλία της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση. Θα βρείτε άρθρα για την Πληροφορική και την Τεχνολογία καθώς και επιλεγμένο υλικό δικό μου αλλά και άλλων συναδέλφων σχετικό με τη Διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο.
Σύμφωνα με τα παρόντα Α.Π.Σ. και Δ.Ε.Π.Π.Σ στην Πληροφορική, το παρόν υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί εκτός από το Γυμνάσιο στο Γενικό Λύκειο, στο ΕΠΑ.Λ αλλά και στο Δημοτικό με κάποιες τροποποιήσεις.
                                                   Καλή πλοήγηση!

Spicynodes: Eργαλείο εννοιολογικής χαρτογράφησης

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
Το Spicynodes είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας αλληλεπιδραστικών διαγραμματικών απεικονίσεων που αναπτύχθηκε από το Institute for Dynamic Educational Advancement (IDEA). Ο σκοπός του είναι να παρέχει στους χρήστες ευκολότερη πρόσβαση στις οπτικοποιημένες πληροφορίες.
Είναι δωρεάν εργαλείο που υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα και απαιτεί εγγραφή.
Το Spicynodes, όπως και αντίστοιχα μ’ αυτό προγράμματα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για παρουσίαση/παράδοση του μαθήματος μας, ως υλικό ανακεφαλαίωσης/επανάληψης, για διερεύνηση αρχικών αναπαραστάσεων των μαθητών, δημιουργία υποστηρικτικού υλικού, αξιολόγηση, δραστηριοποίηση και εμπλοκή των μαθητών μας, απεικόνιση αλληλεξαρτήσεων. Επίσης, για ασκήσεις ημι-συμπληρωμένων κόμβων διαγραμμάτων καθώς και για απεικόνιση του κεφαλαίου/ενότητας του μαθήματος με στόχο την κατανόησή των βασικών του εννοιών.
Η εφαρμογή είναι βασισμένη σε flash, οπότε ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί στο χάρτη με διαδραστικό τρόπο. Κάνοντας κλικ σε ένα κόμβο, αυτός επεκτείνεται και αυτόματα εμφανίζονται οι δευτερεύοντες κόμβοι. Ακόμα προσφέρει διάφορες επιλογές για την εισαγωγή και εξαγωγή χαρτών. Ο χρήστης μπορεί να εισάγει ένα αρχείο κειμένου ή XML και να το χρησιμοποιήσει ως σημείο εκκίνησης για ένα νέο χάρτη. Επίσης προσφέρει δυνατότητα δημοσιοποίησης των διαγραμμάτων σε άλλους ιστοχώρους παίρνοντας τον παραγόμενο κώδικα. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, όπως site maps, εννοιολογικούς χάρτες, οπτικοποίηση δεδομένων, κ.ά..

Δείτε δυο βίντεο για το Spicynodes:



Τυχαίες αναρτήσεις...